Innovatieve UK-205 gedoopt in de Scheveningse haven

1774
0
Foto: Dick Teske

Vrijdagmiddag is de nieuwe aanwinst van het Urker bedrijf Ekofish Group gedoopt. Dit gebeurde in de haven van Scheveningen voor het hoofdkantoor van rederij W. van der Zwan & zn, dat sinds vorig jaar een meerderheidsbelang in het vooraanstaande Urker visserij- en handelsbedrijf heeft.

De UK-205 heeft als naam ‘Spes Nova’ meegekregen, wat ‘een nieuwe hoop’ betekent. Op het innovatieve schip wordt de gevangen vis direct gekoeld in een watertank, elektrisch verdoofd en daarna gestript.

De twinrigger/flyshooter is ontworpen door Vripack Yachting en gebouwd bij Maaskant Shipyards. Het schip met opvallende lijnen en een scherpe boeg heeft een lengte van 32 meter en is zo’n 9,60 meter breed. Naast de dieselelektrische voortstuwing heeft de UK-205 intelligente energie-terugwinsystemen aan boord. De in batterijen opgeslagen energie zorgt ervoor dat het schip liggend in de haven evenals varend in de haven volledig emissie loos is.

De officiële doophandeling werd verricht door Nanou Beekman, directeur Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Deel dit bericht via: