Onderzoeksraad: “Vreugdevuren niet meer op huidige wijze”

1076
0
Foto: Dick Teske

Donderdagochtend is het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met betrekking tot de gebeurtenissen rond de Vreugdevuren tijdens de jaarwisseling 2018-2019 gepubliceerd.

Volgens de Onderzoeksraad was een samenspel van factoren de oorzaak van het vliegvuur: de hoogte van de vuurstapel, de trapsgewijze piramidevorm, het volume en de snelle volledige verbranding van pallets van droog brandbaar vurenhout. Door het gebruik van brandversnellende stoffen (waaronder diesel, zoals de organisatie op 3 januari 2019 al bevestigde) en de aanwezigheid van losse pallets aan de voet van de stapel, brandde de stapel ook al snel van onderen en niet geleidelijk zoals een kaars van boven naar beneden. Samen zorgden deze factoren voor een zeer grote en intense brand. Door de ontstane thermiek en turbulentie werden kleine en grote stukken brandend hout van de stapel losgerukt en met de westelijke wind over Scheveningen-dorp verspreid.

De Onderzoeksraad concludeert dat de de gemeente Den Haag en de brandweer het risico van vliegvuur onvoldoende hebben onderkend. De signalen van onder meer omwonenden na het vliegvuur tijdens de jaarwisseling 2017-2018 zijn niet vertaald in veiligheidsmaatregelen. De oorzaak hiervoor, zo laat het onderzoek zien, is het ontbreken van een adequate veiligheidsorganisatie rondom het evenement.

Daarnaast was in de voorbereiding van de vreugdevuren geen sprake van een heldere procedure. De gemeente Den Haag heeft onduidelijke afspraken gemaakt met de verschillende organiserende partijen, die vervolgens veelal niet werden nageleefd en gehandhaafd.

In het rapport stelt de Onderzoeksraad dat de vreugdevuren niet meer op de huidige wijze georganiseerd kunnen worden. Afgelopen week kon De Scheveninger al melden dat zowel Duindorp Vreugdevuur als Vreugdevuur Scheveningen vanuit de gemeente een nieuw voorstel hebben gekregen om toch een vuurstapel te bouwen voor de aankomende jaarwisseling.

Deel dit bericht via: