Zalm nog steeds de baas op Scheveningse strand

802
0

Zalm is ook in 2019 de meest aangeboden vissoort op de menukaart van Scheveningse strandpaviljoens. Dit blijkt uit een onderzoek dat Schuttelaar & Partners uitvoerde in opdracht van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Tot teleurstelling van de stichting blijkt dat bijna een derde van alle visgerechten die door de strandpaviljoens wordt aangeboden bestaat uit zalm, een geïmporteerde vissoort. De meest aangeboden Noordzeevissoorten zijn kabeljauw en makreel, die in respectievelijk 10% en 8% van de visgerechten worden aangeboden.

In het menukaartenonderzoek, dat dit jaar voor de vierde keer op rij werd uitgevoerd, zijn de menukaarten van 58 strandpaviljoens langs de Scheveningse Kust onderzocht op aanwezigheid van visgerechten met Noordzeevis. Uit het onderzoek blijkt dat geïmporteerde vissoorten, zoals zalm en tonijn nog steeds het meest worden aangeboden op de menukaarten. Ongeveer één derde van de vis van alle aangeboden visgerechten is afkomstig uit de Noordzee, alle andere visgerechten bevatten geïmporteerde vissoorten. Bij navraag naar de reden waarom weinig Noordzeevis wordt aangeboden wordt de grote populariteit van buitenlandse vissoorten bij de consument als belangrijkste reden genoemd. “Alleen daarom al moeten we juist in Scheveningen de Noordzeevis meer bekend maken”, aldus Suzanne van der Pijll, bestuurslid van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Zij geeft aan dat: “Mensen nieuwe smaken moeten leren kennen, een dagmenu is daar bij uitstek geschikt voor.”

Als het gaat om hoofdgerechten met vis, dan is het percentage Noordzeevis uit Scheveningen in de hoofdgerechten met vis nagenoeg hetzelfde gebleven. Waar het percentage Noordzeevis in hoofdgerechten in 2018 lag op 48%, was dat dit jaar 47%.

Deel dit bericht via: