Thuiskomen bij het Shantykoor Scheveningen

913
0
Foto: Dick Teske

Het najaar kent voor het Shantykoor Scheveningen een vliegende start. Eind augustus zijn de repetities weer van start gegaan, de eerste optredens zijn inmiddels achter de rug en aanstaande zaterdag staan ze op het grootse Korenfestival ‘Terug naar de Kust’. Voorzitter Jaap Tuit en bestuurslid Marian Tuyt van het Shantykoor Scheveningen geven een inkijkje binnen het reilen en zeilen van het Scheveningse koor.

In 2003 stonden Astrid Oudewaal en Piet Vonk aan de wieg van het Shantykoor Scheveningen. “Het is ooit ontstaan uit een ander koor. Er was behoefte aan een gelegenheidskoor en dat is uitgegroeid tot een volwaardig shantykoor. Tegenwoordig hebben we ongeveer 55 leden”, vertelt Jaap.
Het shantykoor bestaat uit zowel mannen als vrouwen. “Van oorsprong is een shantykoor een mannenkoor, maar we hebben toch aardig wat vrouwen die ook graag willen meezingen”, zegt Marian. “We zorgen wel dat de balans binnen het koor blijft. Maar mannen zijn, zoals elk koor merkt, gewoon wat moeilijker te krijgen. En dan met namen de bassen.”

Ook krijgt het Shantykoor Scheveningen te maken met vergrijzing. “Nieuwe aanwas is er wel, maar we missen toch wel een beetje de jongeren die mee willen doen. En met jongeren heb ik het over de groep tussen de 50 en 70 jaar”, lacht Marian. “We krijgen vaak aanmeldingen van mensen, die wat ouder zijn en graag willen zingen in het koor. Maar met de repetities en de optredens, ook buiten Den Haag, is dat best wel een hele opgave voor ze. Dat is wel iets waar mensen rekening mee moeten houden als ze zich aanmelden.”

Het koor is veelgevraagd en beleefde in 2018, het themajaar ‘200 jaar badplaats’, een hoogtepunt met een recordaantal optredens. “Dit jaar hebben we er al bijna 20 achter de rug en in het najaar liggen er nu al twee à drie in het verschiet”, weet Jaap. Met elke dinsdag een repetitie en gemiddeld twee optredens per maand blijven de leden goed bij de les. “Maar we hebben niet bij elk optreden een volle bezetting, dat is vaak ook niet nodig. Als we in een verzorgingstehuis optreden is een groep van 20 à 25 man meer dan genoeg, terwijl als je een optreden hebt zoals bij Sail op Scheveningen. Tsja, daar heb je gewoon veel mensen nodig om het podium goed te vullen”, aldus Jaap. Marian vervolgt: “Zodra er een aanvraag voor een optreden binnenkomt zetten we deze uit naar onze leden en dan kunnen ze zelf kiezen of ze aanwezig zijn of niet. We proberen ook niet teveel optredens achter elkaar in te plannen, het moet wel leuk blijven.”

Het Shantykoor Scheveningen staat onder leiding van dirigent Patrick Hopper. “Het is echt een feestje om zo’n dirigent te mogen hebben. Daarnaast hebben we vaste begeleiding op gitaar, basgitaar, drums en maar liefst drie accordeonisten. Dus daar zitten we ruim in”, legt Jaap uit. “We zitten nu op een aardig niveau met ons shantykoor. Er wordt driestemmig gezongen en dat zie je niet vaak.” Marian gaat verder: “Daarnaast zijn we ook drietalig. Het repertoire bestaat vooral uit liedjes over Scheveningen en herkenbare shanty’s en we zingen ook liedjes in het Engels en in het Duits. Die doen het vooral goed bij optredens voor internationale gezelschappen.”

Bovenal voert gezelligheid de boventoon bij het Shantykoor Scheveningen. “Absoluut. Zo’n repetitie is net thuiskomen. Vooral na de zomerstop, dan is het toch eerst even een praatje wat iedereen gedaan heeft. Iedereen is erg begaan met elkaar. Als er bijvoorbeeld iemand ziek is, dan stuurt iedereen een kaartje. Het is wat dat betreft net één grote familie”, besluit Jaap.

Het Shantykoor Scheveningen repeteert elke dinsdag vanaf 20.00 uur in wijkgebouw Rehoboth, aan de Nieuwe Laantjes. Ben je nieuwsgierig geworden en zou je graag eens een kijkje willen nemen om te zien of het Shantykoor Scheveningen wat voor jou is, dan ben je van harte welkom op de repetitieavond.

Deel dit bericht via: