Koning Willem-Alexander opent herinneringscentrum Oranjehotel

1475
0
Foto: Dick Teske

Vrijdagmiddag heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Monument Oranjehotel officieel geopend. Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, is vanaf nu geopend als herinneringscentrum.

In totaal zaten er ruim 25.000 gevangenen in het Oranjehotel tijdens de oorlogsjaren, wiens lot zouden eindigen in vrijlating, deportatie naar andere gevangenissen of strafkampen, of fusillade op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Het Nationaal Monument Oranjehotel houdt de herinnering aan al die mensen levend.

In het gerestaureerde cellencomplex laat het zien hoe oorlog en een rechtssysteem dat niet onafhankelijk is, kunnen leiden tot willekeur en extreme straffen. De tentoonstelling in de voormalige Dienstvertrekken besteedt aandacht aan de geschiedenis van het Oranjehotel met documenten, foto’s objecten en films. De presentatie is gebaseerd op verhalen van oud-gevangenen die de bezoeker op verschillende plekken in audiofragmenten hoort. Een animatie illustreert het dagelijks leven in de gevangenis en in films vertellen advocaat Gerard Spong en schrijver Adriaan van Dis over respectievelijk het rechtssysteem en de nasleep van oorlog in de volgende generaties. Ook de Waalsdorpervlakte komt aan bod. Vier originele kruizen die tot 1981 buiten op de fusilladeplaats stonden, zijn in één van de gangen te zien.
In het hart van het herinneringscentrum bevindt zich cel 601, een van de dodencellen. Deze cel werd direct na de oorlog in oorspronkelijke staat als stille getuige bewaard, inclusief de inscripties op de muren.

Het Nationaal Monument Oranjehotel is op maandag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Deel dit bericht via: