Stemmige herdenking bij Indisch Monument

936
0
Foto: De Scheveninger

Donderdag 15 augustus was het 74 jaar geleden dat officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog met de capitulatie van Japan. Tijdens de Nationale Indië-herdenking, die op deze dag plaatsvond bij het Indië-monument aan de Waterpartij, werden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.

Bij de start van de herdenking werd de Indische klok achter het monument geluid. Daarna nam Erry Stoové, voorzitter van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, het woord. In zijn openingsspeech refereerde hij aan de start van de festiviteiten rondom ‘75 jaar vrijheid’ die dit jaar in Nederland van start zijn gegaan. “Maar laten we niet vergeten dat de vrijheid in Nederlands-Indië 75 jaar geleden nog heel ver weg was.”

De eerste krans bij het monument werd gelegd door minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis. Daarna volgde het luiden van de Indische klok, de taptoe en een minuut stilte. Na de minuut stilte werd het Wilhelmus ingezet. Honderden belangstellenden waren aanwezig bij de herdenking. De plechtigheid werd ook live uitgezonden op NPO1.

Deel dit bericht via: