Schevenings werk van ‘Amerikaanse Rembrandt’ gezocht

805
0
'Fish woman of Scheveningen' van Eastman Johnson

Wie bezit kunst van Eastman Johnson (1824-1906), ‘de Amerikaanse Rembrandt’? Johnson leerde van 1851 tot 1855 het schildersvak in Den Haag en werd zó sterk beïnvloed door de Nederlandse kunst dat hij al tijdens zijn leven deze bijnaam kreeg. Dr. Patricia Hills, professor emerita aan Boston University, is voor het Eastman Johnson Catalogue Raisonné Project op zoek naar Nederlandse portretten, schilderijen en tekeningen van Eastman Johnson om op te nemen in een overzichtscatalogus van zijn werk.

Op 25-jarige leeftijd reisde Johnson naar Europa om als jonge al gevestigde tekenaar te leren schilderen. Hij was in 1851 van plan om vier maanden in Den Haag te blijven, maar dat werden voor zijn verdere ontwikkeling vier cruciale jaren. Tijdens zijn leven werd Johnson gevierd om zijn rijk geschilderde Hollandse stijl met het licht van Rembrandt en de verstilde intimiteit van Hollandse interieurs.

Voor zijn levensonderhoud schilderde en tekende Eastman Johnson portretten van de elite, van leden van de koninklijke familie en de adel tot notabelen en intellectuelen, vooral die in de regio Den Haag. Maar ook trok hij naar het vissersdorp Scheveningen om de mensen daar te tekenen. In 1854 werd hij lid van de Haagse kunstenaarssociëteit Pulchri Studio.

Onbekend werk
Eastman Johnson was de enige Amerikaan die deelnam aan de Tentoonstellingen van Levende Meesters, die vaak in Den Haag werden gehouden. In 1854 was zijn inzending aan de Levende Meesters het in de Nederlandse pers, wegens het afbeelden van zwarte mensen, hevig bediscussieerde schilderij Oom Tom en Evangeline, gebaseerd op Harriet Beecher Stowe’s roman De hut van Oom Tom. Dr. Patricia Hills: “We weten niet of dit schilderij nog bestaat en zelfs niet hoe het eruitziet. Mogelijk hangt het bij iemand in Nederland aan de muur, we zouden dit belangrijke werk heel graag zien.”

Dr. Patricia Hills is op zoek naar nog onbekende schilderijen en tekeningen van Eastman Johnson. Hij signeerde zijn werk met ‘E.J.’, ‘E. Johnson’ en met ‘Eastman Johnson’, vaak ook met een jaartal erbij en meestal rechtsonder. Maar er is ook werk van hem dat niet is gesigneerd. In beide gevallen is het belangrijk dat dr. Patricia Hills – internationaal dé expert op het gebied van Eastman Johnson – foto’s ontvangt van uw kunstwerk. Ze geeft gratis haar professionele expertise als u foto’s stuurt naar eastmanjohnsonproject@gmail.com, u kunt zowel in het Engels als in het Nederlands schrijven.

Deel dit bericht via: