Lopend onderzoek Duindorp onbekend bij motie-indieners

1150
0
Foto: Dick Teske

Woensdagmiddag werd Duindorp ruim twee uur besproken in de raadscommissie Bestuur. Aanleiding was het tussenbericht over de motie ‘Onderzoek veiligheidsbeleving Duindorp’ en de schriftelijke vragen over racisme en voetbalgeweld bij Duindorp SV.

Diverse insprekers lieten de commissie weten hoe geliefd de Scheveningse wijk is en dat zij vinden dat de Duindorpers gestigmatiseerd worden. “Deze volksvertegenwoordigers spreken zich op discriminerende en racistische wijze over de Duindorpse bevolking, die uit bijna 6000 mensen bestaat. Hardwerkende fatsoenlijke mensen”, wees inspreekster Margie de Mos enkele commissieleden op hun eerdere uitspraken over Duindorp.

Verrassend was dat de commissieleden die het debat op de agenda hadden gezet niet op de hoogte waren van het lopende onderzoek van de gemeente in samenwerking met de Haagse Hogeschool onder de noemer ‘Duidelijk Duindorp’. Dit bleek toen het onderzoek werd genoemd door de eerste inspreker.

Commissielid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij bleek, ondanks dat ze het onderzoek niet kende, bij voorbaat al niet te spreken over de dialoogvorm die is gekozen voor ‘Duidelijk Duindorp’. Ze is teleurgesteld dat er geen specifiek onderzoek wordt gedaan naar mogelijke vormen van racisme in Duindorp. “Dit is niet de manier waarop we erachter gaan komen of er sprake is van structureel racisme in Duindorp”, aldus Faïd.

“Ook in Duindorp zijn soms incidenten, zoals overal in de stad. Maar omdat Duindorp er niet uitspringt is ook de reden waarom het college vorig jaar deze motie ontraadde”, haalde wethouder Boudewijn Revis aan. Hij liet weten dat het college de motie uitvoert binnen de kaders die de raad heeft meegegeven, maar wel op de manier waarop het college denkt recht te doen aan een verbetering van de leefbaarheid in Duindorp en met de Duindorpers samen.

Eind van dit jaar wordt de eindrapportage van het onderzoek verwacht. “Als u er serieus naar wilt kijken en wilt bespreken, is het goed om het geheel af te wachten”, gaf Revis de commissie mee. Hij stelde verder voor om tegen die tijd het project ‘Raad in de Stad’ in Duindorp te organiseren. “Ik denk dat Duindorp u van harte welkom zal heten en dat het ook echt de manier is om de dialoog tussen de raad en de wijk aan te gaan.”

Deel dit bericht via: