Tentoonstelling Rumphius geopend door kinderen in Muzee

272
0
Foto: Muzee Scheveningen

Woensdag werd de tentoonstelling over Rumphius in de gang van Muzee Scheveningen feestelijk geopend met een programma speciaal voor kinderen.

Rumphius (1628-1702) was een van oorsprong Duitse VOC-koopman die op Ambon, een van de zuidelijkste eilanden van de Molukken, gestationeerd was. Alle vrije tijd die zijn ambt hem toeliet, besteedde hij aan het onderzoeken en beschrijven van de Ambonese natuur. Rumphius was de eerste deskundige van tropische schelpdieren die de levende dieren in hun omgeving beschreef.

Aan het einde van zijn leven stelde Rumphius een manuscirpt samen: ‘Amboinsche Rariteitkamer’, met materiaal dat hij gedurende vele jaren verspreid had opgeschreven en getekend. Het beschrijft het leven in de zee rond Ambon en de geologie van het eiland.
Muzee is in het bezit van een Nederlandstalig exemplaar van dit boek uit 1705, te zien in de tentoonstelling.

Tijdens de opening werd een groot rariteitenkabinet gevuld met 79 fantasievissen onthuld, ook mochten kinderen eenmalig kijkje nemen in het depot van de zee biologische collectie.

De tentoonstelling is nog tot 23 mei te bezichtigen in Muzee Scheveningen.

Deel dit bericht via: