Verf vuurtoren vormt geen gevaar voor omwonenden

2517
0
Foto: Dick Teske

Volgens de gemeente is de oude verf, waarin het giftige chroom-6 is verwerkt, van de Scheveningse vuurtoren op een veilige manier verwijderd en is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid geweest. Dit blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen die Hart voor Den Haag/ Groep de Mos stelde over de kwestie.

In het najaar van 2018 kwamen verfschilfers door de wind in onder meer de tuinen van omwonenden van de vuurtoren terecht. In deze verfschilfers zit het chroom-6 nog goed opgesloten, legt de gemeente uit in de beantwoording van de schriftelijke vragen. “Ook verfresten die in de omgeving zijn terechtgekomen en door omwonenden zijn opgeruimd, vormden geen gezondheidsrisico. Alleen langdurige blootstelling aan stof met chroom-6 kan verschillende ziekten veroorzaken.”

In het hele proces staat de veiligheid van medewerkers, aannemers en omwonenden centraal, laat de gemeente verder weten. “Samen met veiligheidsexperts en aannemers is gezocht naar een methode om de verflagen met chroom-6 op een veilige manier te verwijderen.” De oplossing is gevonden in de inductiemethode. Inmiddels is de verf op de grote, makkelijk te bereiken, vlakken op de gietijzeren toren verwijderd. “Op moeilijker te bereiken plekken moet de verflaag met chroom-6 nog verwijderd worden”, aldus de gemeente.

Naar verwachting worden de werkzaamheden aan de vuurtoren dit voorjaar weer voortgezet. In verband met de weersomstandigheden werden de werkzaamheden in het najaar van 2018 stilgelegd.

Deel dit bericht via: