Van Wijnen viert ‘130 jaar Juwelier’

2498
0
Foto: Dick Teske

Adriaan van Wijnen begon in 1889 als horlogemaker in de Heemraadstraat 251 en werd uiteindelijk juwelier. Dat betekent dat Juwelier van Wijnen dit jaar 130 jaar bestaat en al vier generaties in de familie is. Een feit waar Ron van Wijnen terecht trots op is. “Ik ben blij dat mijn vader dit op 90-jarige leeftijd nog mag meemaken.”

Vier generaties
Toen Adriaan van Wijnen de winkel in 1889 begon, gingen de zaken meteen goed. Ron: “Scheveningen had zich ontwikkeld tot badplaats en er werd veel in de omgeving gebouwd. Zoals het van Stolkpark en wat later het Statenkwartier. Het ging beter met de schippers en de vissersvrouwen gingen in dracht. En mijn overgrootvader leverde de bijbehorende sieraden en hoofdijzers.”

Ron van Wijnen
In 1979 is Ron van Wijnen in de zaak gekomen. “De eerste 10 jaar was ik in dienst van mijn vader. Daarna zijn we nog een tijd een vennootschap geweest en in 1994 heb ik de winkel overgenomen. Mijn vader heeft zich vanaf dat moment niet meer met de zaak bemoeid.” In 1996 heeft Ron de winkel grondig gemoderniseerd om de klanten ook in de toekomst goed van dienst te kunnen zijn.

Juwelier van Wijnen is een ‘vrije juwelier’. Ron: “Dat betekent dat we bij de inkoop niet afhankelijk zijn van leveranciers. Wel zijn we onderdeel van de inkooporganisatie United Jeweler Benelux, waardoor we gunstig in prijs kunnen zijn.”

Trends
Ron van Wijnen gaat mee met de trends, maar kiest daarin wel zijn eigen weg. Zo waren ze één van de eerste juweliers in Nederland die het merk Pandora leverden. Ron: “De laatste 20 jaar waren vooral zilveren sieraden gewild. Maar op dit moment is goud weer populair. Een andere trend is dat de sieraden meer verfijnd zijn. Een voorbeeld daarvan zijn de sieraden van het nieuwe merk Spirit Icons. De sieraden zijn van zilver met een gouden plating, en dus betaalbaar.”
Een andere trend is zichtbaar bij de horloges. Ron: “Horloges zijn een tijd uit geweest. Ze werden ouderwets gevonden. Je kunt ten slotte op je mobieltje zien hoe laat het is. Maar nu worden horloges ook door de jonge generatie weer gezien als sieraad. Iets waar je je mee kunt onderscheiden. Een goed voorbeeld daarvan zijn de horloges van Danish Design. Dat zijn betaalbare eigentijdse horloges. En voor mensen die allergisch zijn voor metalen, hebben we titanium horloges in het assortiment.”

Specialist
Maar u kunt bij Juwelier van Wijnen ook terecht voor bijzondere sieraden. Ron: “We zijn sponsor van het Schevenings Vissersvrouwenkoor en verkopen nog steeds klederdrachtsieraden.” Daarmee zet hij dus de traditie van zijn overgrootvader voort. Lex van Gorcum werkt al meer dan 40 jaar als goudsmid bij de juwelier en doet het onderhoud van de sieraden. Ron: “Lex geeft bijvoorbeeld de Scheveningse boeken een goudbad of repareert ze als ze beschadigd zijn geraakt.” Daarnaast ontwerpt Ron van Wijnen sieraden. Hij zet de vraag van de klant om in een ontwerp. Ron: “Vaak gaat het om het aanpassen van de trouwring van een overleden partner. Soms hoeft die alleen kleiner gemaakt te worden, maar vaak willen ze er een ander sieraad van laten maken.”

Service en vertrouwen
Bij Juwelier van Wijnen staat servicegerichtheid en het geven van vertrouwen voorop. Ron: “Bij reparaties vertel ik de klant van tevoren wat de kosten zijn. Zo weet hij waar hij aan toe is. En bij het vervangen van de batterij in een horloge kan de klant in de meeste gevallen wachten tot het klaar is.“

Ron van Wijnen werkt al 40 jaar met veel enthousiasme in de winkel en blijft dat voorlopig ook nog doen. Samen met zijn tante Hannie en Lucyna, die ook al weer 29 jaar in de winkel werkt. Om dat te vieren kunt u het hele jaar profiteren van aanbiedingen. Houd de advertenties dus in de gaten!

Juwelier van Wijnen is na 130 nog steeds te vinden aan de Heemraadstraat 251. Kijk ook op www.juweliervanwijnen.nl.

Deel dit bericht via: