Vreugdevuur Scheveningen: “Het is voor ons een groot raadsel wat er is gebeurd”

2264
0

Woensdagavond hield de organisatie van Vreugdevuur Scheveningen een persconferentie over de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. De persconferentie begon later dan de geplande 21.00 uur door een ongenode gast.

Peter van Zaanen, Ad Massa en Dennis Rog spraken de pers toe namens de organisatie. Toen de persconferentie eindelijk van start ging begon Massa met het voorlezen van een verklaring. Zo liet de organisatie onder andere weten de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling te betreuren. “Dit was zeer zeker niet de intentie van het evenement. Wij als organisatie en bouwers zijn hierdoor geschokt en verslagen. Wat een mooi evenement had moeten zijn is voor sommigen in een nachtmerrie uitgelopen.”

Ook werd in de verklaring aangehaald dat de voorgaande edities zonder problemen zijn verlopen en dat de organisatie voor een raadsel staat waarom het deze keer zo mis is gegaan. De organisatie hoopt dat een onderzoek hier uitsluitsel over zal geven. “Wij vragen met nadruk om ons met rust te laten tijdens het onderzoek. Als er meldingen zijn dan zullen wij die als organisatie naar buiten brengen.”

Na de verklaring was er voor de aanwezige pers een mogelijkheid tot vragen stellen. De meeste vragen gingen over de maximale bouwhoogte en het ontbreken van een vergunning. Op vragen naar de precieze hoogte van de stapel op het moment van ontsteken werd ontwijkend geantwoord. “Wij wachten het onderzoek af naar de daadwerkelijke hoogte en inhoud”, aldus Rog. Van Zaanen vult aan: “De landmeter gaat alles op papier zetten. Wij hebben zelf nog niet de definitieve meters en aantal kuubs.”

Ook de berichten over bedreigingen aan het adres van de gemeente werden besproken. “Het zou wel heel erg zijn van ons als we zouden dreigen naar de gemeente. Als de brandweer ons zou zeggen het wordt te gevaarlijk om de stapel aan te steken, dan hadden we absoluut deze stapel niet aangestoken. Dat kan ik je garanderen. Ik woon zelf op Scheveningen en de rest ook. We gaan niet ons eigen dorp vervuilen”, aldus Van Zaanen.

Van Zaanen bevestigde de lezing van de gemeente dat er geen vergunning was voor het ontsteken van het vuur. “We hebben één vergunning gekregen en dat is de vergunning voor de feesttent. Voor de rest moet je bij de gemeente zijn. De brandweer is ’s middags geweest en we mochten het vuur om 00.00 uur aansteken en er is ons niet gezegd dat dat niet mocht.”

Massa ging in op de geruchten die circuleren na een filmpje met een ontploffing binnenin de stapel over een foutieve dan wel vertraagde ontsteking. “Wij hebben gebouwd en de ontsteking gehad zoals ieder jaar. We gebruiken daar diesel voor. Wat wij denken wat er gebeurd is, is dat na de ontsteking de vlammen door de diesellaag heen zijn getrokken. Dat is wat wij denken het onderzoek moet dat nog uitwijzen.”

Tot slot liet Rog weten dat er een speciale bewonersavond wordt georganiseerd waarbij alles besproken zal worden. “Alles zal in kaart moeten worden gebracht om te zorgen dat we volgend jaar weer gezelligheid kunnen creëren, een leuk vuurtje kunnen maken en dat we er allemaal van kunnen genieten zonder angst.”

Kijk de volledige persconferentie terug:

Deel dit bericht via: