Chroom-6 aangetroffen op Scheveningse vuurtoren

2747
0
Foto: Dick Teske

Op diverse vuurtorens langs de Nederlandse kust die momenteel gerenoveerd worden is het kankerverwekkende middel chroom-6 aangetroffen. Het gaat onder meer om de vuurtorens bij Egmond aan Zee, Burgh Haamstede en ook onze eigen Scheveningse vuurtoren.

Al sinds begin juli staat de vuurtoren van Scheveningen in de steigers. De werkzaamheden zouden tot medio oktober duren, maar ondanks dat het witte folie inmiddels is verwijderd blijkt de vuurtoren nog steeds niet van een nieuwe verflaag te zijn voorzien.

Er blijkt in de bestaande verflagen van de vuurtoren de stof chroom-6 te zijn gevonden. Het middel werd in het verleden met name verwerkt in verf als bescherming tegen roest. Daarnaast biedt het extra stevigheid.

De aannemer die de renovatie uitvoert is gevraagd om een plan van aanpak te maken hoe nu verder. Hierdoor liggen de werkzaamheden bij alle vuurtorens vrijwel stil, laat Rijkswaterstaat weten.

Deel dit bericht via: