Eerste avond Vuurwerkfestival afgelast

2592
0
Foto: Dick Teske

De 39e editie van het Internationaal Vuurwerkfestival zal vrijdagavond niet van start gaan. Gezien de voorspelde weeromstandigheden heeft de organisatie besloten om de vuurwerkshows van vrijdagavond af te blazen.

De geplande shows van Japan en Oostenrijk zullen op een ander moment worden afgeschoten.

De komende twee weekenden staat Scheveningen weer in het teken van spectaculaire vuurwerkshows en strijden acht landen om de titel ‘Meest Spectaculaire Vuurwerk 2018’. De shows zijn vanaf de gehele boulevard en het strand goed te zien. Rond het Vuurwerkfestival zijn er allerlei gratis activiteiten en optredens op de Pier, de boulevard en het Kurhausplein.

De traditie van vuurwerkshows op Scheveningen gaat al meer dan 100 jaar terug. In 1907 werd al van het eerste vuurwerk melding gemaakt. Vanaf 1947 werd er jarenlang op elke donderdag vuurwerk afgeschoten. Het ging er toen wel anders aan toe dan nu: ‘mechanisch vuurwerk’ werd vanaf palen op het strand afgevuurd. Vanaf het strand werden ook de ‘bommen’ afgeschoten. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk.
Na een periode van afvuren vanaf de Scheveningse Pier is er de laatste jaren gebruikgemaakt van een drijvend ponton om het vuurwerk van af te vuren. Dit platform wordt dagen van tevoren vanuit de Rotterdamse haven naar Scheveningen gesleept.

Tegenwoordig strijden verschillende landen elk jaar om de Vuurwerktrofee Scheveningen. Het eerste vuurwerk wordt iedere avond rond 21.45 uur afgeschoten. Het tweede vuurwerk gaat daarna om ongeveer 22.30 uur de lucht in.
De pijlen worden afgeschoten vanaf een drijvend ponton dat circa 275 meter van de Pier ligt en 275 meter van het strand, ter hoogte van het Kurhaus hotel. Het platform wordt een half uur voor aanvang door twee sleepboten vanuit de Scheveningse Haven naar z’n positie gebracht. De sleepboten met ponton kunnen tot windkracht 6 uitvaren. Bij sterke wind bestaat de mogelijkheid dat het vuurwerk op last van de Provincie Zuid-Holland wordt afgelast. Mocht dit het geval zijn dan wordt dit bekend gemaakt via de website van het Vuurwerkfestival Scheveningen.

Op vrijdagavond 10 augustus zou het Vuurwerkfestival geopend met de show van Japan, gevolgd door de show van Oostenrijk. In verband met de aflasting worden deze shows op een ander moment afgeschoten. Zaterdag 11 augustus volgen België en Engeland. De week erop is op vrijdagavond de klassieker Nederland en Duitsland. Tijdens de finaleavond op zaterdag 18 augustus verdedigt Spanje haar titel en sluiten zij, na de show van China, het festival af.

Een onafhankelijke jury beoordeelt al vele jaren de verschillende vuurwerken op het festival. De jury let er op dat het vuurwerk voor minimaal 80 procent uit exponenten uit het betreffende land bestaat, dat ieder landenteam hetzelfde budget gebruikt, dat er per vuurwerk maximaal 2000 eenheden worden afgeschoten en dat de lengte van iedere vuurwerkshow tussen de 10 en 13 minuten bedraagt. Verder letten de juryleden op de volgende criteria: diversiteit in kleur en vorm, originaliteit, opbouw en opeenvolging van de stukken. De einduitslag wordt na de tweede show op de laatste dag van het evenement, rond 23.30 uur, bekendgemaakt via de luidsprekers op de boulevard.

Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht via: