In aanloop naar Vlaggetjesdag 2018 (4)

1495
0
Foto: Dick Teske

Waar vorig jaar de grote haringparty en de Sing Along aan de kop van de Tweede Haven op de vrijdag vóór Vlaggetjesdag werden toegevoegd wordt dit jaar ook ‘the day after’ benut door de organisatie van Vlaggetjesdag met het nieuwe evenement Gospel aan de Haven. De presentatie en invulling van het evenement is in handen van Gert-Jan van den Ende en Monique Harteveld.

“De Sing Along was vorig jaar natuurlijk een groot succes op de vrijdag, de zaterdag staat als een huis en voor dit jaar kwam de mogelijkheid voor de zondag ook om de hoek kijken. Dus zijn we gaan praten over hoe we dat zouden kunnen invullen”, vertelt Gert-Jan. “Het is op zondag. Het geloof speelde, vooral in de tijd dat de visserij een belangrijke bron van inkomsten was, een grote rol op Scheveningen. Dus hoe kunnen we dat aspect bij Vlaggetjesdag betrekken?”
Het team achter Gospel in de Haven kwam al vrij snel tot een programma in de traditie van The Passion. Gert-Jan: “Je ziet dat de populariteit van The Passion elk jaar toeneemt, ook onder mensen die niet gelovig zijn. Als we zoiets ook kunnen neerzetten in de haven, zonder het lijdensverhaal maar wel met een boodschap. Een soort vrolijke The Passion. Een evenement wat je wel aan het denken zet, maar je met een blij gevoel naar huis laat gaan.”

Eerste keer
Het thema van de eerste editie van Gospel aan de Haven zal ‘de eerste keer’ zijn. “Ik praat over allerlei eerste keren. Je moet het breed zien, bijvoorbeeld de eerste keren die je positief beïnvloed hebben. Bijvoorbeeld je eerste liefde. Maar ook de eerste keren dat je negatief ergens mee te maken krijgt, bijvoorbeeld een overlijden. Of de eerste keer dat je het geloof ontdekt. Of de eerste keer dat je twijfelt over je geloof. Het komt allemaal aan bod.”
De gesproken teksten van Gert-Jan worden begeleid door hedendaagse liedjes die bij het verhaal passen, maar ook de religieuze liederen die vroeger op zee door de vissers werden gezongen worden in een modern jasje gestoken en krijgen een plek in het programma. “Het YMCA Gospel Choir en Joke Buis zullen de liedjes uitvoeren. Denk daarbij aan hits van Bløf of Jackie Wilson, die door de context van Gospel aan de Haven en het thema ‘de eerste keer’ ineens een hele ander lading krijgen.”

Diversiteit
“Er is specifiek gekozen voor een inloop vanaf 11.30 uur”, vertelt Gert-Jan. “Dan zijn de meeste kerkdiensten afgelopen en kunnen mensen op hun gemak richting de haven komen voor Gospel aan de Haven. Het programma begint om 12.00 uur en om 13.00 uur is het afgelopen. Daarna is er nog tijd om na te praten voor wie dat wil.”
Het team van Gospel aan de Haven heeft ook alle Scheveningse kerken, van alle gezindten, uitgenodigd of zij aanwezig willen zijn bij het evenement. “Het lijkt ons bij uitstek een geschikt moment om mensen te laten kennis maken met het geloof en de diversiteit binnen het geloof. Welke stromingen zijn er en wat zijn de verschillen. Misschien ben je wel Katholiek, maar ben je erg nieuwsgierig hoe het er bij de Vrij Evangelische gemeente aan toe gaat. Dit is je kans om op een laagdrempelige manier hierover in gesprek te gaan.”

Gospel aan de Haven vindt plaats op zondag 17 juni aanstaande op het podium aan de kop van de Tweede Haven (hoofdpodium Vlaggetjesdag). Aanvang 12.00 uur.

Deel dit bericht via: