Replica zeilwagen gearriveerd op Scheveningen

2238
0
Foto: De Scheveninger

De replica van de Simon Stevin zeilwagen is vrijdagochtend aangekomen op Scheveningen. Het middelpunt van het Historisch Feest aan Zee werd ruim 400 jaar geleden ontworpen door de natuurkundige, wiskundige en ingenieur Simon Stevin in opdracht van Prins Maurits. Leerlingen van het ROC Mondriaan hielpen mee met de bouw van de hedendaagse replica.

De zeilwagen is het pronkstuk van het Historisch Feest aan Zee, dat aanstaande zaterdag op het strand ter hoogte van de Keizerstraat zal plaatsvinden. Vanaf 11.00 uur is er al van alles te beleven op het strand, zoals een ambachtelijke markt en kennismaken met historische figuren. Om 13.00 uur wordt de zeilwagen officieel in gebruik genomen door wethouder Karsten Klein. Ook wethouder Boudewijn Revis zal bij dit moment aanwezig zijn. Vanaf 15.00 uur gaat het feest verder in de Keizerstraat.

De Stichting Behoud Schevenings Erfgoed is samen met Jachtclub Scheveningen en Muzee Scheveningen initiatiefnemer van het project. De replica van de zeilwagen zal het hele jaar door opduiken bij verschillende festiviteiten rondom ‘200 jaar Badplaats’, maar een tochtje naar over het strand met de replica zit er niet in. “Het model uit 1602 voldoet uiteraard niet aan de veiligheidseisen waar we tegenwoordig mee van doen hebben. Daarnaast zit er geen rem op. Het zou niet verantwoord zijn om er daadwerkelijk mee te gaan rijden”, aldus de initiatiefnemers. Na het themajaar krijgt de replica onderdak bij Muzee Scheveningen.

Deel dit bericht via: