Nieuwe tentoonstelling in Muzee geopend

1047
0
Foto: De Scheveninger

Vanaf zaterdag is bij Muzee de tentoonstelling ‘In touw voor de toerist – Tweehonderd jaar werken in de badplaats’ te zien. Vrijdagmiddag werd de expositie officieel geopend door Heino Walbroek. Met het blazen op de toeter van de badman verklaarde hij de tentoonstelling tot geopend.

In de tentoonstelling ligt het accent op ‘de gewone man’, die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Deze Scheveningers oefenden beroepen uit die karakteristiek waren voor de badplaats en tegenwoordig in veel gevallen totaal zijn verdwenen. Strandberoepen als badman, badvrouw, ezeltjesdrijver en ijsjesverkoper passeren de revue. Wie waren deze mensen? En hoe hebben zij de opmars van de badplaats de afgelopen 200 jaar beleefd? In touw voor de toerist biedt een inkijkje in een onderbelichte doelgroep die de badplaats Scheveningen zo groot heeft gemaakt.

Bij de tentoonstelling verschijnt eind juni een publicatie door Danny Verbaan: ‘Welkom aan de Kust. Tweehonderd jaar Scheveningen achter de schermen’. Voor dit boek haalt Verbaan persoonlijke anekdotes en verhalen op van mensen die werkten in de badplaats. De publicatie zal rijk geïllustreerd worden met afbeeldingen en oude foto’s.

De tentoonstelling is te zien tot en met 9 september aanstaande in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92.

Deel dit bericht via: