Minister trapt landelijk programma tegen eenzaamheid af op Scheveningen

1548
0
Foto: Dick Teske

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) was dinsdagmiddag te gast bij SVV Scheveningen voor de aftrap van het landelijke actieprogramma ‘Eén Tegen Eenzaamheid’. Gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en het ministerie van Volksgezondheid slaan de handen ineen om eenzame ouderen weer onder de mensen te brengen. Met allerlei maatregelen hopen zij de toenemende eenzaamheid te bestrijden.

Het werd een letterlijke aftrap want de minister speelde samen met wethouder Karsten Klein een potje voetbal tegen de ADO OldStars. Elke week speelt deze enthousiaste groep 60-plussers bij SVV Scheveningen wandelend voetbal. Naast het bewegen zijn ook gezelligheid en sociaal contact een belangrijk onderdeel van OldStars.

Nederland telt steeds meer ouderen, en die zijn steeds vaker eenzaam. Minister De Jonge wil deze trend keren en heeft tal van organisaties gemobiliseerd om daar werk van te maken in alle gemeenten in Nederland, die bij elkaar de kunst kunnen afkijken. De betrokken partijen willen bijvoorbeeld dat 75-plussers in iedere gemeente jaarlijks minstens één keer bezoek krijgen.

Eenzaamheid is nog altijd een onderschat probleem of zelfs een taboe, denkt de minister. Om dat te doorbreken komt er een publiekscampagne. Voor mensen die met ouderen werken, komen er trainingen om eenzaamheid te herkennen en te verhelpen.

Deel dit bericht via: