Haagse Stadspartij stelt vragen over verwijderen historische bestrating

1444
0

Onlangs is de historische bestrating langs de Nieboerweg vervangen door nieuw materiaal. Dit is in opdracht van de gemeente gedaan en raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij is daar behoorlijk boos over: “Het gaat om de allerlaatste stukjes oude bestrating van Den Haag uit 1880 die de gemeente zelf als zeldzaam en behoudenswaardig beschouwd.”

Er zijn nog maar een paar plekken in Den Haag waar deze zogenaamde ‘Iron bricks’ nog te vinden zijn. In het gemeentelijke beleidsplan Historisch Straatmeubilair uit 1997 worden de Iron bricks als volgt beschreven: “Eens veel voorkomend in de stad, nu alleen nog op een paar plaatsen te vinden. De Iron brick, ook wel droptegel of jujube genoemd, is een rechthoekige zwarte tegel met een ruitvormig gegroefd bovenvlak. In 1880 werden in Den Haag de eerste proeven met deze tegel genomen. De Iron bricks – een Engels fabrikaat – werden onder grote hitte gebakken van rode klei. Dat buurtbewoners deze bijzondere trottoirtegel koesteren, bleek in de zomer van 1996, toen de Iron bricks uit de Van Boetzelaerlaan werden verwijderd. Na protesten van de buurt werd het trottoir gedeeltelijk opnieuw bestraat met Iron bricks.”

Peter Bos heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de verdwenen Iron bricks. “Het is een bloody shame dat deze zeldzame bestrating is weggehaald. Alleen cultuurbarbaren doen zoiets”, aldus Bos. Hij wil onder meer weten waarom de historische bestrating is weggehaald en of het college bereid is om de verdwenen Iron bricks weer terug te plaatsen op de Nieboerweg.

Deel dit bericht via: