Scheveningen krijgt eerste drijvende zonnecentrale

2069
0

Verschillende Nederlandse bedrijven en instellingen gaan de aankomende drie jaar gezamenlijk een proefproject voor de Scheveningse kust starten . Ze bouwen 15 kilometer vanaf het land de eerste drijvende zonnecentrale op zee van 2500 vierkante meter.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van dit soort centrales bijkomen. Ze zullen dan tussen de windmolens op de Noordzee geplaatst worden. Zo kan er dubbel zoveel duurzame energie worden opgewekt. Het initiatief wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij subsidiƫren het project met 1,4 miljoen euro.

Voordelen van zonnepanelen op zee

Het plaatsen van zonnepanelen op zee biedt veel voordelen. Om te beginnen is de energieopbrengst 15 procent hoger dan bij zonnepanelen op het land. Dit komt omdat er op zee meer zon is en veel reflectie door het zeewater. Ook functioneren de zonnepanelen beter als ze koel gehouden worden door de temperatuur van het zeewater. En ook niet onbelangrijk, ze nemen geen schaarse ruimte op het land in. Het is nu alleen nog even afwachten of de zonnecentrales tegen de ruwe omstandigheden op zee bestand zijn. Vanaf het strand zullen de zonnecentrales overigens niet te zien zijn.

Dit project is een initiatief van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), onderzoeksinstituut TNO, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), Universiteit Utrecht, Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) en Oceans of Energy uit Leiden.

Deel dit bericht via: