Basisschool Het Volle Leven officieel geopend

2379
0
Foto: De Scheveninger

Het nieuwe pand van openbare basisschool Het Volle Leven aan de Rijslag is al enkele maanden in gebruik, maar donderdag 11 januari werd het pand officieel geopend. De burgemeester was helaas verhinderd, maar in Erica Terpstra werd een goede vervanger gevonden. Zij opende samen met een aantal kinderen met confettikanonnen de school.

Ontdekken, ontmoeten en ontwikkelen zijn de thema’s waarop het ontwerp van HVE Architecten voor de basisschool is gebaseerd. Door de gekozen vorm en het materiaalgebruik is het gebouw volledig in harmonie met de groene omgeving.

In de onderwijsvisie van Het Volle Leven speelt toekomstgericht onderwijs en aandacht voor natuur, cultuur en sport een grote rol. De naam van de school is bedacht door pedagoog Jan Ligthart (1859 – 1916) en houdt in dat het leven rondom de school zoveel mogelijk wordt geïntegreerd binnen het onderwijs. De kinderen staan van jongs af aan volop in het leven. Het gebouw is ontworpen als een podium waarop het kind zich kan ontplooien. De ruimtelijkheid van het schoolgebouw prikkelt de nieuwsgierigheid en verwondering van de kinderen.

Leren tussen de bomen
De unieke ligging van de school tussen de bomen maakt het mogelijk, dat ‘het volle leven’ rondom het gebouw bij het onderwijs wordt betrokken. Het omliggende groen omsluit het gebouw en vormt als het ware een groene buitenkamer. Vanuit vrijwel alle ruimten in de school is er zicht op de bomen rondom. Het schoolgebouw en de natuur zijn geïntegreerd door de trapsgewijze opbouw van het volume met groene daken. Vanaf het schoolplein loopt de buitentrap naar het terras op de eerste verdieping waar een boom door het trapgat in het dak heen steekt. Tot slot bevindt zich op de tweede verdieping een schitterend buitenlokaal tussen de bomen.

Behoud van de bestaande bomen was aanleiding om de verschillende verdiepingen drie graden ten opzichte van elkaar te draaien. Hierdoor is de school geen doosvormig volume, maar een open structuur. De leien benadrukken de horizontale lijnen van de borstweringen en contrasteren mooi met de verticale lijnen van de boomstammen. De textuur van de leien sluit bovendien goed aan bij de ruwheid van de boomschors. Ook de zwarte baksteen heeft een natuurlijke uitstraling.

De beleving
Het schoolgebouw met 21 groepsruimten is compact en efficiënt georganiseerd en spaarzaam in energiegebruik en ouderhoud op lange termijn. Door het volume als het ware uit te hollen ontstaan er ruimtelijke en visuele relaties tussen de verschillende verdiepingen, leerpleinen en clusters. Het daglicht dringt via het atrium diep in het gebouw door. Bijzondere ruimten zijn de muziekkamer en de bibliotheek met tapijt op de grond zodat de kinderen lekker liggend kunnen lezen. In het nieuwe gebouw met de naam ‘de beleving’ is ook een peuterspeelzaal, dagopvang en buitenschoolse opvang van 2Samen ondergebracht.

Sport, ontdektuin en bosplein
Passend bij de missie en visie van Het Volle Leven wordt de lijn van het ontdekken en beleven doorgetrokken naar de buitenruimtes. Voor het nieuwe schoolplein is door de ouders van de leerlingen veel geld ingezameld met speciale sponsoracties. Op het centrale plein is een tribune gerealiseerd om de ontmoeting met elkaar te stimuleren. De buitenruimte wordt verder ingedeeld naar drie thema’s: sport, ontdektuin en het bosplein. De school is in het bezit van een aantal geiten, hanen, kippen, cavia’s en konijnen. De kinderen nemen een deel van de verzorging voor hun rekening. Zo leren zij verantwoordelijkheid te dragen. De dierenweide is uniek voor een basisschool in Den Haag. Op donderdagochtend werd de naam van de dierenweide onthuld: ‘Beestenboel’.

Deel dit bericht via: