Ondernemers en vissers vrezen voor toekomst havengebonden activiteiten

2495
0
Foto: Dick Teske

Onrust onder de kleine ondernemers en staandwantvissers aan de Dr. Lelykade. Op de locatie waar op dit moment nog Stichting Trix huist moet een bedrijvengebouw komen. Voor dit project loopt momenteel een tenderprocedure, maar de geruchten zijn dat het plan wat nu als favoriet wordt bestempeld zeer nadelig kan gaan uitpakken voor de kleine ondernemers.

Stichting Trix zal binnen afzienbare tijd verhuizen naar het parkeerterrein direct gelegen naast de Viermaster. Ook de groene containers, die nu door de staandwantvissers en andere ondernemers worden gebruikt, zullen die kant op verhuizen. “Ik heb het bericht gekregen dat de containers in februari van deze locatie moeten verdwijnen. En dat als het bedrijvengebouw is gerealiseerd moeten de containers helemaal weg”, aldus één van de gebruikers. Dit terwijl de vissers en ondernemers helemaal geen garantie hebben gekregen of zij straks wel een plekje kunnen bemachtigen in het nieuwe bedrijvengebouw. “Wat we nu horen is dat een groot internationaal vastgoedbedrijf de tender heeft gekregen. Nou, ik heb er dan echt een hard hoofd in dat wij straks als kleine ondernemers daar een ruimte kunnen huren. Ik vrees dat dit weer naar mensen met diepere zakken gaat.”

Helemaal opmerkelijk is de naam die genoemd wordt als het ‘internationale vastgoedbedrijf’ welke op dit moment de voorloper bij de tender zou zijn. Dit is namelijk VastInt, een internationale vastgoedorganisatie gelieerd aan Ikea, die onder andere Atlas ArenA Amsterdam, het NH City Centre Hotel Amsterdam, Whitepark in Delft, het Ramada Apollo Amsterdam en het Amaliawolde in Baarn in de vastgoed-portefeuille heeft. “Dit zijn dus allemaal hotels en wat wij horen rondzingen is dat er boven de units voor bedrijven een hotel komt met een groot aantal kamers. Ik weet niet hoe dat te rijmen valt met de ruimte voor havengebonden activiteiten waar ze bij de gemeente nu zo prat op gaan.”

Eric Stolwijk, woordvoerder van wethouder Karsten Klein, geeft aan dat de gemeente zich inderdaad inzet op behoud en uitbreiding van de maritieme bedrijvigheid in de haven. “De gemeente heeft daarom in de tender de eis gesteld dat minimaal 75% van de begane grond moet bestaan uit bedrijfsruimte voor maritieme bedrijvigheid. De ingediende plannen worden hier op getoetst. Zo wordt de maritieme bedrijvigheid aan de haven gestimuleerd. Het programma wordt verder getoetst aan het bestemmingsplan.”
Voor de huidige containergebruikers geldt dat zij tijdens de bouw een aanbieding krijgen voor een tijdelijke locatie. “Vervolgens kunnen zij, indien mogelijk, in nader overleg met de eigenaar in het bedrijvengebouw een ruimte huren. Naar verwachting wordt begin 2018 definitief bekend met wie de grondverkoopovereenkomst wordt gesloten”, aldus Stolwijk

Deel dit bericht via: