“Pas op de plaats met handhaving betaald parkeren”

1153
0
Foto: Gemeente Den Haag

De ChristenUnie/SGP heeft bij het stadsbestuur voor elkaar gekregen dat er zeker twee à drie weken coulant wordt omgegaan met de handhaving van betaald parkeren in Havenkwartier, Geuzenkwartier en Statenkwartier, dat vanaf deze donderdag geldt.

Bij de jaarvergadering van de Bewonersorganisatie Havenkwartier (BOH) 21 november jongstleden bleek dat een meerderheid van de bewoners nog geen parkeervergunning had ontvangen en dat een enkeling opnieuw de hele aanvraagprocedure moest doorlopen. Raadslid Pieter Grinwis: “De invoering van het betaald parkeren is veel te snel gegaan in dit deel van Scheveningen. Daarom had mijn fractie eerder voorgesteld de invoering van het betaald parkeren uit te stellen, maar daar was helaas geen raadsmeerderheid voor. Aangezien een deel van de bewoners nog geen vergunning had, heeft mijn fractie afgelopen donderdag met een aangenomen motie geregeld dat er geen boetes worden uitgeschreven, totdat iedereen de vergunning kan hebben.”

Betaald parkeren, ook overdag, breidt als een olievlek uit in Den Haag en Scheveningen. Onbedoeld gevolg hiervan is dat (kleine) ondernemers steeds vaker moeten betalen voor parkeren bij klanten. Pieter Grinwis: “De schilders, loodgieters, stukadoors en andere ambachtslieden die elke dag met hun bestelwagen of -bus naar hun klant gaan, worden daardoor op hoge kosten gejaagd. Als je klantenkring zich met name in betaald parkeren gebied bevindt, bijvoorbeeld in het Geuzenkwartier en Statenkwartier, ben je zo maar 3000 euro per jaar kwijt aan betaald parkeren. Stel je voor dat je als MKB’er met drie busjes voor moet rijden! Die kosten kun je niet zomaar doorberekenen aan klanten.” De ChristenUnie/SGP vindt dat deze ondernemers tegemoet moeten worden gekomen, bijvoorbeeld middels een betaalbare vergunning voor een jaar. Een meerderheid van de raad was het met de fractie eens en de wethouder gaat er mee aan de slag.

De ChristenUnie/SGP vindt ook dat scholen er bekaaid vanaf komen in het parkeerbeleid van de gemeente. Daarom heeft de fractie samen met de Haagse VVD voorstellen gedaan om hen tegemoet te komen. Pieter Grinwis: “De rekening voor het betaald parkeren, die kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar, komt bij scholen terecht en gaat dus niet naar onderwijs voor Haagse kinderen. Ik ben daarom blij dat de motie die we met de Haagse VVD hebben ingediend is aangenomen, zodat er in de toekomst geen onderwijsgeld onnodig gaat naar parkeerkosten en er voortaan genoeg parkeervergunningen voor leerkrachten beschikbaar zijn.”

Deel dit bericht via: