Schevenings vreugdevuur in gevaar?

3480
0
Foto: Dick Teske

Zaterdag heeft de organisatie van Stichting Vreugdevuur Scheveningen, de mannen achter het vreugdevuur op het Scheveningse strand, bekend gemaakt dat zij stoppen na een geschil met de gemeente. Wesley Ijzendoorn, Michael Ijzendoorn en Fons de Mos zien de toekomst van het Scheveningse vreugdevuur somber in.

Door het gedoe van vorig jaar met een bouwlimiet van 35 meter, het uitroepen van de winnaar door de gemeente en de perikelen die daarop volgde begon de organisatie al niet lekker aan de gesprekken met de gemeente voor aankomende jaarwisseling. Toen bij die gesprekken bleek dat de vuurwerkshow, toch wel het paradepaardje van de Scheveningers naast het vreugdevuur, zonder overleg verplaatst werd naar een strandtent zo’n 500 meter verderop was dit voor de organisatie de spreekwoordelijke druppel.
“Door de restricties is vorig jaar de traditie van de strijd om het hoogste vuur tegen Duindorp al om zeep geholpen”, vertelt Wesley Ijzendoorn van de Stichting Vreugdevuur Scheveningen. “En toen de vrijwilligers vorige week zaterdag het nieuws hoorde over de verplaatsing van de vuurwerkshow is de boel geëscaleerd. De vrijwilligers vinden dat de gemeente teveel invloed heeft op het Scheveningse vreugdevuur en het feestje op deze manier volledig bederven voor de Scheveningse gemeenschap.”
De huidige organisatie zag zich daarom genoodzaakt om de stekker eruit te trekken. “Wij hebben het vertrouwen verloren in de gemeente en dit terwijl vertrouwen juist de basis moet zijn voor een goede samenwerking.”

De organisatie van het vreugdevuur bij Duindorp heeft eerder al aangegeven dit jaar het wedstrijdelement compleet achterwege te laten. “We gaan gewoon lekker stapelen en hopen het grootste vuur ooit te maken. In combinatie met de gezelligheid die ons vreugdevuur elk jaar brengt, heeft ons de motivatie gegeven om weer een grandioos mooi vreugdevuur neer te zetten”, aldus de Duindorpers op Facebook.

Inmiddels heeft ook de politiek zich ook geroerd over de kwestie. Groep de Mos heeft schriftelijke vragen gesteld aan de gemeenteraad en stelt voor om bij beide locaties een vuurwerkshow te organiseren. “Door dit besluit komt een prachtige traditie van Vreugdevuren in Duindorp en op Scheveningen in gevaar. Die vreugdevuren horen gewoon bij Scheveningen!”, aldus Richard de Mos. “Als ik hoor dat de gemeente op Scheveningen een aparte vuurwerkshow wil gaan geven, dan doof je bewust de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp. Deze vuren zijn van het volk. Dat moet je zo houden.”

Deel dit bericht via: