Afbeelding
Foto: Hans Heijnen

Van strandganger tot recreatieve brandingzeiler bij HKZV

Sport

Wie in het zomerseizoen over het Zuiderstrand wandelt bij strandslag 10, heeft ongetwijfeld de Haagse Kustzeilvereniging (HKZV) wel eens gezien. Bas van de Klashorst maakte kennis met de club toen hij op een avond met zijn vrouw op het strand zat. “We zaten aan onze bak salade voor het gesloten houten huisje, toen de luiken ineens open werden gegooid en er door een gezin aan tafel warm werd gegeten.”

Het is een typisch beeld van de HKZV, zo blijkt uit het verhaal van Bas. Het zeilen is hem met de paplepel ingegoten: “Mijn ouders hadden een kajuitboot waardoor ik echt op het water ben opgegroeid. Als kind ging ik naar de Friese zeilkampen en op latere leeftijd kwam ik tijdens een vakantie aan de Middellandse Zee met catamaranzeilen in aanraking.” De catamaran is een kleine zeilboot op twee zogenoemde drijvers, met een trampoline in het midden. Er zijn verschillende types catamaran, zo is de Nacra 17 bijvoorbeeld de olympische zeilboot.

“Ik heb zelf een Hobie, waarschijnlijk de oudste boot van de club”, vertelt Bas. Hij kocht deze boot op die avond dat hij de vereniging ontdekte. “Ik ben gewoon binnengelopen en de mensen die daar zaten te eten informatie over de vereniging gevraagd. Zij legden uit dat iedereen lid mag worden, je moet alleen wel een boot bezitten. Toevallig had net die avond een lid van de vereniging zijn boot te koop gezet. Zo was ik twee weken later een boot en een lidmaatschap rijker.”

Laagdrempelige familievereniging
De HKZV wordt vaak omschreven als een betrokken vereniging. Bas woont zelf sinds vijf jaar in het Statenkwartier en komt als echte buitenstaander de club binnen. “Je ziet hier soms drie generaties rondlopen, dat vind ik best bijzonder als buitenstaander. Maar het is ook een hele sociale vereniging, iedereen helpt elkaar. Toen ik net lid was, had ik nog geen zeilmaatje. Die heb je toch wel nodig om deze boot te kunnen varen. Een lid van de vereniging is toen een paar keer met me meegegaan, ook om te leren hoe je door de branding moet komen. Dat lijkt aan het begin heel moeilijk, maar als je het trucje eenmaal kent, dan valt die drempel om naar buiten te gaan helemaal weg.”

“Ik vind de vereniging heel laagdrempelig, hoewel ik dus wel een boot moest hebben voordat ik lid kon worden. Zo streng zijn ze overigens niet echt hoor, het gaat er meer om dat je een zeiler bent en niet iemand die alleen van het clubhuis gebruik wilt maken. Je kunt als introduce vijf keer met iemand meezeilen, als je dan lid wilt worden moet je of bij iemand opstappen of een eigen boot neerleggen.”

Bas zijn vrouw heeft minder met zeilen, toch is zij wel lid. “Ze komt graag op de vereniging en maakt dan gebruik van de faciliteiten. Zij kon voor een gereduceerd tarief familielid worden. We komen hier dan ook vaak samen om niet te zeilen.”

Start zeilseizoen
Over een maand wordt het clubhuis weer opgebouwd en mogen de leden hun boten op het strand leggen. Bas zal niet de eerste zijn die het water weer opgaat. “Meestal stap ik ergens in mei weer op, dan is het water wat warmer. Net als de meeste leden zijn we vooral recreatieve zeilers. Het zijn meer de jeugdleden die wedstrijden varen. Wel doe ik ieder jaar mee met ons Kustzeilweekend. Dan zijn er een heel weekend wedstrijden en we organiseren een barbecue. Leden van andere verenigingen komen daar ook op af, dat is wel altijd het hoogtepunt van mijn zeilseizoen.”

Dit jaar viert de HKZV haar 50-jarig jubileum, daar zijn allerlei jubileumactiviteiten voor gepland. “En we introduceren dit jaar twee verenigingsboten, die kunnen aspirant-leden gebruiken tegen een klein bedrag. Daarmee proberen we de instap naar de zeilvereniging nog wat kleiner te maken.”

Tekst: Anke Haadsma

}